PODALJŠEVANJE TREPALNIC IN TEŽAVE Z DIHALI – MIT ALI RESNICA?

2018-05-14T19:21:42+00:00blog|Komentarji so izklopljeni za PODALJŠEVANJE TREPALNIC IN TEŽAVE Z DIHALI – MIT ALI RESNICA?

Kljub temu, da vedno več stilistk in trenerk govori o tem, je to tema o kateri se še vedno premalo govori. Ali veš, da z dnevnim izpostavljanjem hlapom pravzaprav lahko ogroziš svoje zdravje? Ampak, da se temu izogneš, lahko največ narediš kar sama.

Nekatere stilistke še vedno mislijo, da je to le hec, medtem, ko zakonodaja na Švedskem zahteva, da se za vsa delovna mesta, kjer so zaposleni izpostavljeni cianoakrilatu 30 min ali več tedensko (tudi nohtne stilistke), opravi posebno dodatno izobraževanje iz varnosti pri delu ter zdravniški pregled, kjer določajo ali so osebe podvržene astmi. V kolikor rezultat pokaže, da je temu tako, enostavno ne dobijo dovoljenja za opravljanje dela.

CIANOAKRILAT

Cianoakrilat je osnovna sestavina vseh lepil za podaljševanje trepalnic in ne obstaja lepilo na trgu, ki ga ne bi vsebovalo. Cianokrilat je pravzaprav skupni pojem za več vrst polimerov, uporablja pa se ga tudi za lepljenje kirurških ran. Cianoakrilati, ki se običajno uporabljajo v lepilih za podaljševanje trepalnic so Octyl in 2-Octyl (uporaba tudi za lepljenje kirurških ran), Ethyl, Butyl in Isobutyl, zaradi stabilnosti pa lepilo nikoli ne vsebuje le enega ampak kombinacijo več vrst.

ALERGIJA na cianoakrilat?
Seveda, čeprav je večkrat za alergijo in prav tako za občutljivostno reakcijo (ni isto kot alergija) kriva druga dražeča snov oz. primes cianoakrilata v lepilih.

HIPOALERGENO lepilo
Hipoalergeno pravzaprav pomeni, da je zmanjšana možnost alergije, nikakor pa ne, da ta ni mogoča. Takšna lepila običajno vsebujejo več »kirurškega« cianoakrilata, so pa vedno poleg tudi druge primesi. Podoben funkcijo imajo lepila SENSITIVE.

Kakšni so SIMPTOMI preobčutljivosti na sestavine v lepilu?
Vrtoglavice, glavoboli, razdražene, vnete oči, težave z dihali, simptomi prehlada itd…

KAKO SE ZAŠČITITI?

* ne uporabljaj prstana za lepilo, saj je le ta med delom preblizu tvojih dihalnih poti
* prostor redno prezrači
* uporabljaj USTREZNO masko
* uporabljaj odstranjevalec hlapov

KATERA ZAŠČITNA MASKA JE USTREZNA?

Velika večina mask, ki se pri nas prodaja za zaščito žal NI USTREZNA (tudi tiste s karbonskimi filtri ne) saj nudijo zaščito pred delci (prah) in ne hlapi. Edine maske, ki so resnično ustrezne za uporabo so tiste z oznako FFP2/FFP3 (Evropa), ter N95/N99 (USA).

Spodaj na slikah lahko vidiš primere ustreznih oz. neustreznih mask.

Upam, da si izvedela kaj novega. Sedaj pa poskrbi za svoja dihala 😉

Se bereva,

M.