Sama sem z redno uporabo primerja prenehala pred približno 3-emi leti, obstojnost trepalnic mojih strank pa ni postala nič slabša. Zanimivo? Naj ti razložim zakaj.

Uporaba primerja izhaja še iz časov, ko se med postopkom podaljševanja trepalnic ni uporabljalo kakovostnih produktov za čiščenje trepalnic. Nekatere stilistke so uporabljale navadni odstranjevalec ličil iz drogerije, druge pa ničesar. Zakaj? Ker takšnih produktov, kot jih imamo na voljo danes, še ni bilo. Ti produkti so namreč namensko razviti, da odstranijo umazanijo in ostanke ličil s trepalnic, obenem jih razmastijo in nanje delujejo kot blagi antiseptik. Pred leti pa je tukaj svojo vlogo odigral primer. Stranke so običajno prišle nenaličene na tretma, stilistka pa je z mikrokrtačko nanesla le primer in pričela z delom.

Slika: Čiščenje trepalnic s profesionalnimi produkti v veliki meri nadomešča uporabo primerja

Danes, ko ima vsaka znamka na voljo profesionalne čistilne produkte v obliki šamponov in pen, je uporaba primerja v večini primerov nepotrebna, včasih pa lahko celo škodljiva.

Osnovna sestavina primerja je namreč alkohol in tega je v primerju lahko do 80%! Kljub temu, da v kozmetičnih produktih poznamo alkohole, ki dehidrirajo in tiste, ki dejansko vlažijo, je alkohol, ki ga najdemo v primerjih etanol (včasih imenovan tudi le alkohol ali ethyl alkohol).  Etanol dlako izsuši oz. dehidrira ter jo oropa vseh naravnih olj. Kako veš koliko alkohola vsebuje tvoj primer? Poglej med sestavine na produktu. Na višjem mestu kot se ta nahaja, višja je vsebnost (prvo mesto – največji delež itd…).

Druga sestavina, ki jo velikokrat najdemo v primerjih pa je diethyl ketone (vrsta acetona!), ki v majhnih količinah deluje na takšen način kot alkohol.

V prvi vrsti to lahko vpliva na obstojnost podaljškov. Kako?

Ko imaš stranko s suhimi trepalnicami, imajo že njene naravne trepalnice v osnovi zelo malo olja, z nanosom primerja pa praktično še to olje in vlago odstraniš. Lepilo, ki potrebuje vlago, da se lahko na trepalnico sploh veže, se bo tako trepalnice veliko težje oprijelo.  V praksi se to lahko pokaže tako, da, ko lepiš podaljške, ti pričnejo leteti z naravnih trepalnic že takoj, ko jih počešeš. Lahko pa se ti zgodi, da lepilo naravne trepalnice enostavno ne zagrabi. Tudi v primeru, da tvoj primer ni (več) dobre kvalitete, se bo zgodilo podobno.

Kaj pa se dejansko zgodi s samo trepalnico, ko nanjo naneseš primer? Predstavljaj si, da bi svoje lase pomočila v alkohol, ali pa se spomni, kakšni so bili tvoji lasje po uporabi cenenega laka za lase.

Trepalnica postane krhka, neprožna in zato lomljiva. Si že kdaj videla pri svoji stranki, da je imela kakšno trepalnico, ki je izgledala kot odrezana, polomljena? Tudi to je lahko eden od razlogov.

Zato je za predpripravo trepalnic dovolj, da uporabiš en dober čistilni produkt, ki ga temeljito spereš s fiziološko raztopino. Fiziološka raztopina na trepalnice deluje namreč podobno kot alkoholni primer, le, da trepalnic ne bo preveč dehidrirala.

 

Slika: Fiziološka raztopina deluje na trepalnice podobno kot primer

V kolikor se boš še vedno odločila za uporabo primerja ti svetujem, da ga nikakor ne nanašaš po celotni dolžini trepalnice, ampak izključno na spodnji polovički pa še to le pri strankah, ki imajo težave z obstojnostjo ali res mastno kožo/lasišče, še boljše pa je če ga naneseš neposredno na trepalnice na paletki (del trepalnic na traku). Lahko pa tudi poiščeš na spletu primer brez alkohola (čeprav ti v tem primeru svetujem kar uporabo fiziološke raztopine).

 

p.s. Ni nujno, da etanol vsebuje le primer, zato preveri tudi druge produkte, ki jih uporabljaš 😉 Sama sem velika zagovornica poznavanja sestavin produktov, ki jih uporabljamo, saj je to konec koncev osnova za dobro poznavanje in opravljanje svojega dela, zato se mi zdi toliko bolj pomembno, da se naučiš brati sestavine na produktih, ki jih uporabljaš. Te zanima več? Ali pa imaš kakšno težavo oz. vprašanje na katero ne poznaš odgovora?  Lahko me kontaktiraš in se dogovoriva za mentorske ure (tudi preko interneta) 🙂

 

Se bereva,

M.