Medtem, ko nekatere stilistke svojim strankam še vedno svetujejo, da za čiščenje podaljšanih trepalnic uporabljajo otroški šampon, raziskave kažejo na to, da le-ta ni nikakor primeren za uporabo na očeh. V nadaljevanju si lahko prebereš glavne razloge, zakaj je temu tako.

 

  1. Otroški šampon ni oftalmološko testiran, niti namenjen področju oči

Velikokrat zasledimo v oglasih za otroške šampone stavek “tear free” (brez solz), ampak ali si vedela, da to pomeni le, da vsebuje dodatne sestavine, ki draženje oči zmanjšajo, nikakor pa ne, da so za oči varni!

Šamponi namreč niso formulirani za uporabo na očeh in občutljivo kožo okrog oči ter običajno vsebujejo sestavine, ki so za naše oči škodljive. Obenem povečujejo možnost za razna vnetja ter alergijske reakcije. Pri osebah, ki na lepilo za podaljševanje trepalnic alergijo že imajo, pa alergijsko reakcijo celo poslabšajo.

  1. Otroški šampon ne preprečuje blefaritisa

Umivanje trepalnic oz. vek je nujno potrebno za preprečevanje pretiranega razmnoževanja bakterij, s tem se izognemo raznim neprijetnim posledicam, infekcijam ali vnetjem kot je blefaritis. Blefaritis je lahko nalezljiv ali ne, odvisne od vrste, običajno pa  nastane zaradi stafilokokih bakterij, kontaktne alergijske reakcije in še najpogosteje zaradi povečanega števila pršic demodex, ki se hranijo s suho odmrlo kožo.

 

Slika: Blefaritis

Otroški šamponi, ne le, da ne vsebujejo sestavin, ki bi razmnoževanje pršic preprečevale, temveč, kožo na vekah izsušujejo ter s tem povečajo možnost razmnoževanja teh pršic.

  1. Otroški šampon je škodljiv za oči ter kožo okrog oči

Ena najbolj pogostih sestavih, ki se nahajajo v otroških šamponih je cocamidopropyl betaine. To je površinsko aktivna snov oz. penilo, ki ga dermatološke študije povezujejo pogosto z alergijskimi reakcijami ter kontaktnim dermatitisom.

Poleg tega se običajno v otroških šamponih nahajajo tudi razni škodljivi konzervansi, kot so sodium benzoate, ethylhexylglycerin ter phenoxyethanol. Slednjega je NLM (national library of medicine) uvrstila kot škodljivega ter toksičnega za uporabo na ustnicah. Torej, če je škodljiv že za naše ustnice, zakaj bi bil potemtakem varen za oči?

  1. Ne vsebuje sestavin, ki jih vsebujejo profesionalni izdelki

Profesionalna izdelki za čiščenje trepalnic vsebujejo razne sestavine, ki so za kožo vek in trepalnice, blagodejne. Mednje sodijo aloe vera, biotin, izvleček kumarice, pantenol, itd.. Večinoma pa vsebujejo tudi sestavine, ki pomagajo preprečevati vnetja kot je blefaritis (eterično olje čajevca).

  1. Podaljšane trepalnice ne bodo zdržale dlje

Določene oblike glikola, ki se običajno pojavljajo v šamponih ( npr.PEG-80), so znane po tem, da šibijo vez med lepilom in trepalnico. Naravno trepalnico namreč pretirano dehidrirajo, posledično bo sintetična trepalnica z nje prej odpadla.

S čim torej podaljšane trepalnice lahko umivamo?

Podaljšane trepalnice se čistijo izključno s profesionalnimi izdelki, ki so bili namensko za to razviti.

Sama sicer že precej časa prisegam izdelke znamke Chrissanthie, ki so jo oftalmologi razvili za uporabnice podaljšanih trepalnic, ter so namenjeni izključno trepalnicam, vekam ter koži okrog oči.

 

Slika: Produkti Chrissanthie

Sicer pa ima danes že skoraj vsaka znamka svoj produkt za čiščenje podaljšanih trepalnic v obliki raznih pen, šamponov itd., zato sem prepričana, da ti najti pravega ne bo delalo preglavic 🙂

 

Kako pa ti poskrbiš za čistočo svojih trepalnic ali trepalnic svojih strank?

 

Se bereva,

M.