Pred nekaj dnevi sem čisto iz firbca na svojem Instagram profilu zastavila anketo kjer me je zanimalo ali so stilistke za podaljševanje trepalnic opazile, da se je njihov vid poslabšal odkar so se začele ukvarjati s to dejavnostjo. Zakaj me je to zanimalo? Ker sem sama opazila, da se je moj vid na daleč izjemno poslabšal pred cca 4imi leti, po tem, ko sem v svojem salonu pričela redno z 10-12 urnim delavnikom (izključno podaljševanje trepalnic), tudi 6 dni na teden.

Kljub temu, da je bil moj vid predhodno izjemno oster (100%), sem na daleč postala dobesedno slepa.  Sprva tega nisem povezala s svojim delom, potem pa sem začela o tem raziskovati in videla, da se v tujini tudi te težave že omenja.

No, da se vrnem k rezultatom ankete – nisem mogla verjeti, ko je od 26ih stilistk, ki je glasovalo, kar !16! potrdilo, da so opazile poslabšanje vida, odkar podaljšujejo trepalnice. Zato, sem se odločila, da napišem par nasvetov, ki bodo nastale težave pomagale olajšati oz.v kolikor jih še nimaš, pomagale preprečiti.

Rezultat Instagram ankete

USTREZNA DELOVNA LUČ

2 izjemno popularni svetili za podaljševanje trepalnic sta Glamcor in Ring light ( jaz imam obe 😁).  Zadnje raziskave so pokazale, da je bela LED svetloba veliko preveč agresivna za naše oči in je veliko bolj priporočljivo, da med delom uporabljamo bodisi luč s toplo belo ali rumeno svetlobo. Naj bo sicer ta luč resnično namenjena le kot pomoč, da bolj ostro vidiš trepalnice pod svojimi prsti, naj pa ne bo to glavna osvetljava v sobi kjer storitev izvajaš. Obenem poskrbi, da kontrast oz.moč svetilnosti tvoje delovne luči ne bo premočna.

Previdna bodi tudi pri tem, da ti svetloba ne sije neposredno v vidno polje (ali iz strani). Veliko bolje bo, če bo sama svetilka postavljena nad tabo, svetloba pa bo prihajala z vrha.

PRAVILO 20/20

Si že slišala za to pravilo? To pomeni, da se na vsakih 20 minut zazreš nekam v daljavo (20m – skozi okno) in tja gledaš 20 sekund. Ker se časovno ravno ujema, lahko to kombiniraš z menjavo sveže kapljice lepila 🙂

Nimaš okna v sobi kjer podaljšuješ trepalnice? Nič hudega 🙂 Medtem, ko delaš, se večkrat dnevno ozri po najbolj oddaljenih kotičkih sobe in se v eno točko zazri. Zapri oči za 10 sekund, jih ponovno odpri in se zazri v drugo oddaljeno točko. To naredi vsaj 10x dnevno.

RAZDALJA MED OBRAZOM IN LEPILOM

Ali veš, da tudi kemična opeklina lahko vpliva na poslabšanje vida? Poleg zaščite dihal, ti bo tudi pri zaščiti oči pomagalo, da je razdalja med tvojim obrazom in površino z lepilom, vsaj 35 cm.

Previdno pri razdalji obraza od lepila med delom

VAJE ZA OČI

Da se oči lahko fokusirajo na gledanje od blizu, morajo močno povečati moč ostrenja. Po dolgotranjem gledanju od blizu se oči težko zopet sprostijo, kar povzroči simptome utrujenih oči in zamegljen vid.

Zato resno razmisli o tem, da bi v svojo vsakodnevno rutino vpeljala vsaj nekaj vaj za oči.  Takšne vaje priporočajo celo okulisti, ob rednem izvajanju pa boš opazila izjemen napredek 😉

Za začetek poskusi pogledati najprej v levo smer, zadrži pogled 5 sekund, nato v desno smer in zopet zadrži 5 sekund. Vsako gibanje ponovi 10x, med spreminjanjem smeri pa nekajkrat pomežikni. Končaj z vrtenjem oči v nasprotni smeri urinega kazalca. To ponovi 10x, vmes par sekund počivaj, in še v drugo smer 10x. Te vaje izvajaj vsakodnevno preden pričneš z delom zato, da zmanjšaš tveganje za preobremenitev oči.

Še več koristnih vaj za oči najdeš tukaj.

Vaje za oči izvajaj redno, če želiš izboljšati svoj vid

USTREZNA UPORABA TELEFONA/TABLICE

In ja, nenazadnje je potrebno omeniti tudi tole 😉 Raziskave očesnih kirurgov iz Velike Britanije so pokazale, da je med tistimi mladimi, ki vsakodnevno strmijo v ekrane svojih telefonov ali tablic 2 uri ali več na dan,  kar 35% takšnih, ki se jim je vid opazno poslabšal.

Poleg svetilnosti in naprezanja oči, je težava tudi v razdalji telefona/tablice od obraza oz. oči. Medtem, ko je idealno držanje npr. knjige v razdalji 40 cm od oči, drži kar 85% uporabnikov svoje telefone na razdalji 20cm od oči ali manj.

S tem nikakor ne mislim, da moraš takoj prenehati uporabljati telefon! 🙂 To pomeni le, da je mogoče boljše, da ga ne uporabljaš strnjeno po več kot 15 min skupaj 😉

Upam, da ti je bil zapis v pomoč, se bereva kmalu 🙂

Mateja